Søker testkandidater til treningskonsept for menn over 35

Eirik Sandvik styrketrening

I løpet av årene (og spesielt den siste tiden) har jeg fått en del henvendelser fra voksne menn. Menn som ønsker et tilrettelagt treningsopplegget basert på de utfordringer som baller på seg jo eldre man blir.  

Dette har jeg alltid lagt til side. 

Først og fremst av den enkle grunn at jeg foretrekker å snakke om og dele det jeg selv har erfaring med. Det er ikke nødvendig. Man kan absolutt lese seg opp og ikke minst høre om andres erfaring. Men, det er nå uansett sånn jeg fungerer. 

Nå er jeg snart 37 år og kan trygt si at det er forskjell på hvordan jeg tenker om trening nå, sammenlignet med hva jeg tenkte var “riktig” i ungdomsårene. 

Å sette en 40 åring (+) igang med et opplegg med mye tunge løft/maksing og høyt treningsvolum KAN absolutt gå. Basert på min egen utvikling og respons på trening nå, kan jeg derimot ikke si at det er “det beste” eller smarteste alternativet. 

Noen kan absolutt gjøre det og oppnå gode resultater, men let’s face it. Folk flest tåler mindre når de blir eldre. Man kan selvsagt trene opp toleranse, og man kan absolutt trene tungt. Men, hvor OFTE man kan gjøre det og komme unna med det, er en annen sak. 

Det som fungerte før, er ikke like bra nå 

Fra jeg var ca. 24 til 30 trente jeg rutinemessig styrke 4 dager i uka og veldig styrkeløft-rettet. 2 av de ukentlige øktene var som regel dedikert til maksing og det å presse kroppen til det ytterste. 

Dette fungerte veldig bra (med unntak av skadene. LOL), men da hadde også kroppen en annen restitusjonskapasitet enn den har i dag. 

De siste 5-6 årene har jeg nesten ikke trent tunge baseløft i det hele tatt. Dette har sammenheng med interesse (ikke lenger det viktigste i livet å løfte mest mulig) og ikke minst økt fokus på andre treningsområder.

MEN, jeg har hatt perioder med glød for tung trening igjen og hvor jeg har tenkt at jeg skal sette igang med samme type trening. Det har stort sett gått bra i 2-3 uker, før jeg har merket at kroppen ikke lenger er fan av DEN type tilnærming til styrketrening. 

Med en relativt omfattende skadehistorikk er ikke kroppen like mottakelig for tunge varianter av knebøy og markløft. Eksplosive løft med moderat til sub-maksimal belastning går fint, og tung trening av overkropp går bra, men tunge markløft og knebøy er no-go. Det vil si, det går, men føles ikke bra på samme måte som tidligere. 

Tung trening av ett-beins øvelser går derimot veldig bra (øvelser jeg alltid har vært fan av og promotert som fullverdige alternativer til baseløftene. Så sirkelen er vel på sett og vis sluttet). 

Problemområdene de fleste møter når de blir eldre

Basert på samtaler med de på min egen alder og de som er betydelig eldre, så virker det som problemområdene er relativt sammenfallende. Med andre ord, de fleste sliter med de samme tingene. 

Det dreier seg først og fremst om 3 områder:

 1. Redusert toleranse for veldig tung trening (og spesielt problemer med knebøy og markløft - go figure).  
 2. Generell følelse av stivhet / redusert bevegelsesevne.
 3. Vonde områder (knær, korsrygg, skuldre og nakke) enten i forbindelse med selve treningen, eller smerter i etterkant / ellers i hverdagen. 

Det er ikke sikkert dette gjelder for deg, men om du kjenner deg igjen i punktene over, er det åpenbart at det kan ligge stor verdi i å gå en “annen vei” enn den du er vant med. 

Vi mennesker er vanedyr og har en tendens til å holde på det samme gamle (det som er kjent), selv om det ikke gagner oss. 

En ny retning  

De siste 5-6 årene har bidratt til å gi meg noen åpenbaringer på treningsfronten. Det “gamle” er ikke lenger det beste (for min del hvertfall) og jeg har tilpasset treningen basert på de utfordringene som har dukket opp med økende alder.

Selv om det av og til dukker opp utfordringer, har endringen av treningsstil medført at kroppen generelt sett føles bedre enn “den gang” og hyppigheten av skader er betydelig redusert. 

Noen vil alltid ønske å kjøre på videre i samme spor - og all ære til dem. Om du derimot søker en treningsstil som gjør deg sterk, og bygger muskler, samtidig som du forebygger skader (og rehabiliterer eksisterende problemområder) så kan det være du passer som testkandidat til det nye opplegget mitt for menn over 35. 

Hva er det nye opplegget? 

Poenget med det nye opplegget er naturligvis å trene kroppen helhetlig sterk, men ikke på bekostning av funksjon og helse. Det er lite poeng i å jakte enorm styrke, for så å gå på en smell og ikke lenger være operativ i hverdagen. Det er nå hvertfall min mening. 

Det handler om å være smart med tilnærmingen. Gjøre det som gir deg effekten du er ute etter, samtidig som man reduserer risikoen for skade og dannelse av problemområder (kroniske smerter). 

Opplegget er ikke revolusjonerende. Du vil fortsatt trene mye av det samme du har gjort før (hvertfall om du har fulgt mine opplegg), men om du både har lest linjene, og mellom linjene, skjønner du at fokuset ikke er å bli sterkest mulig i knebøy og markløft. 

Krav for å delta:

 • Du er en mann på 35 år +
 • Du er villig til å trene beina/underkroppen sterk, med alternativer til knebøy og markløft (det vil si, du trener IKKE klassiske markløft og knebøy). 
 • Du vil trene overkroppen sterk “som normalt”. (Det vil si, JA du kan trene benkpress). 
 • Du er villig til å trene mobilitet- og stabilitetsøvelser (integrert i styrkeøktene) som forebygger skade og som mest sannsynlig er med på å rehabilitere problemområder som allerede er tilstede (problemer med knær, korsrygg, skuldre og nakke). 
 • Du er villig til å trene 3 styrkeøkter i uka over en 8 ukers periode. 
 • Du er etter de 8 ukene er gjennomført villig til å fortelle om resultatene du har oppnådd med programmet, på video, som jeg kan bruke på mine nettsider/fremtidig markedsføring. (Her er det rett og slett bare å besvare noen spørsmål mens du filmer deg selv med telefonen. Tar deg 2-5 minutter.)  

Når starter opplegget? 

Opplegget starter mandag. 28 mars. 

Er det bistand underveis?

Spørsmålsbesvarelser og video-coaching (tilbakemeldinger på treningsklipp du sender inn - valgfritt) er inkludert i opplegget.  

Du vil delta, så hva gjør du nå? 

Om du er interessert i å trene deg sterk og funksjonell på en litt alternativ måte, og ellers godtar kravene som nevnt over, kan du sende meg en mail til eirik@styrkecoach.no der du gir en kort introduksjon av deg selv og hvorfor du tenker du er en passende kandidat til opplegget.

Sterk hilsen
Eirik Sandvik


Eldre innlegg Nyere innlegg


 • Sara

  Hmm, det listes ikke opp noen kostnad her?
  Ikke noe utovee å bruke tiden det tar å trene og lage tilbakemeldings-video i etterkant?
  Vurderer å tipse samboer om dette, men greit æ vite om det koster kronasjer også 😅😄


Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres